Питні мінеральні води здавна використовувалися як ефективні засоби лікування та профілактики багатьох поширених захворювань. Мільйони людей застосовують мінеральні води для втамування спраги, позбавлення від хвороб і зміцнення здоров'я.

Перші спроби пояснити механізм лікувальної дії мінеральних вод зробив грецький лікар Архімед в І столітті н.е. Він припустив, що сила мінеральної води в її складі.

waterСучасні дослідження показали: багатокомпонентний, створений самою природою складу мінеральних вод дозволяє широко використовувати їх для лікування і профілактики багатьох захворювань внутрішніх органів. Головними фізико-хімічними критеріями лікувальних мінеральних вод є загальна мінералізація, аніонно-катіонний склад, зміст біологічно активних компонентів з'єднань, значення рН води.

У мінеральних водах виявлено до 50-ти різних хімічних елементів. Але основними є шість іонів: катіони - Na+, Ca2+, Mg2+ і аніони - HCO3-, CL-, SO42-. При бальнеологічної оцінки мінеральної води основний їх іонний склад характеризується цими переважаючими аніонами та катіонами, біологічна та терапевтична дія яких по-різному.

Загальна мінералізація води - сума всіх розчинених у воді речовин, крім газів, виражена в г / дм3. За мінералізацією мінеральні води поділяються на:

  • води слабомінералізовані (до 1 г / дм3),

  • води малої мінералізації (1-5 г/дм3),

  • води середньої мінералізації (5-15 г/дм3).

У багатьох мінеральних водах визначальна роль в механізмі лікувальної дії на організм належить біологічно активним компонентам і з'єднань, присутність яких в водах дозволяє віднести їх до певного типу:

  • залозиста - залізо, не менш 10 мг/дм3 ;

  • кремнієва - метакремнієва кислота, не менш 50 мг/дм3;

  • борна - ортоборна кислота, не менш 35 мг/дм3;

  • бромна - бром, не менш 25 мг/дм3;

  • йодна - йод, не менш 5 мг/дм3;

  • миш'яковиста - миш'як, в межах 0,7-1,5 мг/дм3;

  • з вмістом органічних речовин - вміст органічних речовин, в перерахунку на валовий углерод, від 5 до 30 мг/дм3.

Один з важливих показників мінеральних вод - значення pH, що характеризує лужну, нейтральну і кислу реакцію води.

Залежно від загальної мінералізації, наявності специфічних (біологічно активних) компонентів і з'єднань, питні мінеральні води використовуються як:

  • природні столові;

  • лікувально-столові;

  • лікувальні.

Питні мінеральні води з мінералізацією менше 1 г/дм3, в окремих випадках до 1, 5 г/дм3, без специфічних компонентів і з'єднань відносяться до столових. Ці води можуть використовуватися для вживання всередину і приготування їжі без обмеження частоти застосування.

Питні мінеральні води з мінералізацією від 1,0 до 8,0 г/дм3 без специфічних компонентів і властивостей відносяться до лікувально-столових. Це означає, що вони можуть бути використані як лікувальні за призначенням лікаря і як столові напої при мінливому вживанні і під наглядом лікаря.kapla200

Мінеральні води з мінералізацією понад 8,0 г/дм3 або меншою мінералізації при вмісті в них біологічно активних компонентів та сполук не нижче прийнятих бальнеологічних норм відносяться до лікувальних. Лікувальні води використовуються тільки за призначенням лікаря.

Природні води відносяться до факторів малої інтенсивності і діють одночасно на багато органів і системи. У біологічному дії лікувальних і лікувально-столових мінеральних вод виділяється прямий і опосередкований вплив. Під прямою дією слід розуміти вплив мінеральної води на шкіру, слизову оболонку шлунково-кишкового тракту, сечо-і жовчовиділення, а під опосередкованою - дія компонентів мінеральної води на центральну нервову систему і імунокомпетентних органів, які нормалізують діяльність всіх органів і систем організму. Однак, незважаючи на багатогранність впливу лікувальних і лікувально-столових вод на організм, кожна вода має свою неповторну структуру і тонку специфіку дії на організм людини. Таким чином, перш ніж використовувати великий дар природи - мінеральну воду для вживання, слід проконсультуватися з лікарем про вибір конкретної води і про схему її прийому.