gov.ua
Державні сайти України
Державна установа
«Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології Міністерства охорони здоров’я України»

Парламентські слухання

Зала Верховної Ради України

6 квітня 2016 р. у сесійній залі Верховної Ради України відбулись парламентські слухання на яких обговорювалося Питання розвитку туристичної індустрії як інструменту економічного розвитку та інвестиційної привабливості України.

Відкриваючи слухання, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд, зокрема, наголосила, що в багатьох країнах доходи від туризму складають до 10% ВВП, а кожне 15 робоче місце створюється в галузі туризму. Водночас, сказала О.Сироїд, сьогодні в Україні не можна говорити про розвиток туризму, якщо немає інфраструктури, доріг, комунікацій тощо. Також, на думку заступника Голови Верховної Ради, важко уявити собі розвиток туристичної галузі в Україні без захисту інвестицій.
О.Сироїд окреслила регламент виступів і надала слово учасникам слухань.

Учасники слухань наголосили, що Україна, знаходячись в центрі Європи та займаючи одне з провідних місць за рівнем забезпеченості цінними природними та культурними ресурсами, має всі передумови для сталого розвитку економіки за рахунок надходжень від сфери туризму.
Потенційні туристичні можливості України безмежні, проте, тривалий час туристична галузь відчуває на собі вплив негативних чинників: відсутність послідовної державної політики в сфері туризму, стратегії та програми розвитку туризму і курортів, багаторазова трансформація центрального органу виконавчої влади в сфері туризму, а також територіальні втрати та військові дії на території країни, негативні наслідки від нестабільності в політичному та економічному житті. Всі ці чинники негативно вплинули на потік іноземних туристів до України, який за останні роки зменшився у два рази та у минулому році становив лише 12,9 млн. осіб. Як наслідок, відбулося значне скорочення доходів від туристичних послуг та послуг готелів, валютних надходжень, інвестицій в туристичну інфраструктуру, робочих місць.
Брифінг Сисоєнко Ірини Володимирівни Зараз у світовому інформаційному просторі майже відсутня об’єктивна та актуальна інформація про Україну, зокрема, різноманітність її туристичних ресурсів через брак якісних маркетингових заходів, а це, в свою чергу, шкодить туристичному іміджеві України.
У результаті Україна стрімко втрачає свою популярність як туристична держава, оскільки, в уяві потенційних туристів складається враження повномасштабної війни, а вся країна сприймається, виключно, як гаряча точка.
Органи державної влади вживають певних заходів щодо підвищення авторитету України на міжнародній арені, формування позитивного іміджу України та просування національного туристичного продукту на міжнародному та внутрішньому ринках.
Однак, повна відсутність бюджетного фінансування, розпорошена державна система управління та недосконалість норм діючого законодавства гальмують активізацію розвитку сфери туризму, а відсутність державної політики унеможливлює динамічний розвиток туристичної галузі.
Зважаючи на реалії сьогодення, основна увага держави має бути зосереджена на подоланні наявних негативних тенденцій, створенні системних та комплексних передумов для розвитку сфери туризму як одного із пріоритетного напрямку для економічного зростання країни та наповнення бюджетів всіх рівнів.
Ситуація, що склалася в державі на цей час, потребує рішучих кроків з визначення державної політики у сфері туризму – однієї з пріоритетних складових комплексної державної політики, не в лозунгах, а в конкретних справах. Активізація розвитку пріоритетних для України в’їзного та внутрішнього туризму можлива шляхом об’єднання зусиль органів державної влади, представників туристичного бізнесу та інститутів громадянського суспільства для популяризації України у світі і просування бренд-меседжів «Україна – країна, приваблива для туризму».
Належний рівень міжгалузевої координації та міжрегіональної кооперації дозволить забезпечити раціональне використання туристичних ресурсів та досягти оптимізації витрат з державного і місцевих бюджетів на здійснення заходів у сфері туризму.

За підсумками обговорення буде розроблено відповідні рекомендації.

Від державної установи «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології МОЗ України» на слуханнях були присутні: В.о. директора інституту Нікіпелова Олена Михайлівна та співробітник Мозальова Світлана Анатоліївна.

Новини

Випробувальні лабораторії інституту успішно пройшли черговий нагляд НААУ щодо дотримання вимог міжнародного стандарту. ДСТУ EN ISО/ІЕС 17025:2019

Випробувальні лабораторії інституту успішно пройшли черговий нагляд НААУ щодо дотримання вимог міжнародного стандарту. ДСТУ EN ISО/ІЕС 17025:2019 За результатами проведеного ...
Читати далі…

Увага! Проводимо Міжнародну науково-практичну конференцію

«15 грудня 2023 року провайдером безперервного професійного розвитку (БПР) – ДУ «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології МОЗ України» (реєстраційний номер ...
Читати далі…

Оголошення

Увага! Проводимо семінар (БПР) «Принципи внутрішнього використання мінеральних вод при захворюваннях органів травлення»

19 грудня 2023 року провайдером безперервного професійного розвитку (БПР) – ДУ «Український науково-дослідний інститут медичної реабілітації та курортології МОЗ України» (реєстраційний номер ...
Читати далі…

Мапа курортів та санаторіїв України Мапа природних лікувальних ресурсів України

Умовні позначення: