Влияние масла амаранта на структурно-функциональные изменения и фибринолитическую активность ожоговой раны
Чулак О.Л., Насибуллин Б.А., Чулак Л.Д. Влияние масла амаранта на структурно-функциональные изменения и фибринолитическую активность ожоговой раны. Вісник морської медицини. 2020; 3 (88): 98–102. doi: http://doi.org/10.5281/zenodo.4127132
Мета роботи – оцінити вплив масла амаранту (Amaránthus) на активність фібринолітичної системи організму експериментальних тварин з термічною травмою. В експерименті на 70 білих щурах лінії Вістар, кутобредного розведення масою тіла 180–200 г оцінювали вплив масла амаранту на стан опікової рани за змістом плазміну, плазміногену та загальної фібринолітичної активності крові. Результати досліджень показали, що в разі застосування масла амаранту фібринолітична активність була невисокою, можливо, це пов’язано з тим, що сполуки, що входять до складу амаранту благотворно впливають на регуляцію білкового синтезу, завдяки чому не відбувається накопичення некондиційних з’єднань, потреби у великих обсягах плазміну і плазміногену немає і ці показники знижуються.